Review – CTRLaltcountry.be *****

… Als je het ons vraagt: een ronduit monumentaal pakket! Die ene bluegrassplaat, die dit jaar zeker haar weg richting je collectie zou moeten vinden…

… Een buitengewoon fraai ogend hardcover-boekwerkje vormt als het ware de kers op een sowieso al niet te versmaden muzikale taart…

… Openingsnummer “Gather Around The Mike” zou je daarbij kunnen zien als een soort van beginselverklaring. Met z’n allen rond één enkele microfoon vliegt men er op werkelijk wervelende wijze in. Vervolgens is er het een pak bedaarder aandoende titelnummer. Minstens evenveel Americana als bluegrass, dat liedje, dat zich focust op een verhaal uit “the old days”. Met het alweer van de “joie de vivre” barstende “My Old Hometown” gunt Brock ons vervolgens een blik op zijn houding met betrekking tot altijd maar weer reizen en daarna weer naar huis terug mogen keren en “Love Me Still” is een veritabel pareltje van een “love gone wrong song”. Veel tastbaarder kan je verdriet ons inziens amper weergeven…

Read the whole article:
www.ctrlcountry.be


(5*****)

“Mijn platenboer zal het allicht niet echt graag horen, maar eigenlijk ben ik best wel een serieuze voorstander van het crowdfunding-principe. Zo menig een album ontstond reeds mede dankzij een bescheiden voorschotje van mijnentwege. Je moet het gewoon zo zien: je bestelt de nieuwe plaat van een artiest gewoon net wat vroeger dan normaal rechtstreeks bij deze laatste zelf. En betalen doe je er enkel voor, als je idool zijn vooropgestelde doel ook effectief bereikt en tot het maken van die plaat overgaat. Wat heb je er dus aan te verliezen? Niets toch? Je gunt artiesten op deze manier gewoon wat meer financiële ademruimte en zorgt ervoor, dat ze zich in alle rust kunnen concentreren op datgene waar ze zo goed in zijn. En dat leidt dan vaak tot werkelijk verbluffende resultaten.

Neem nu “The Old World”, het nieuwe album van de Nederlander Herman Brock Jr. Ik vraag me af, of hij die nieuwe schijf even oogverblindend had kunnen presenteren als nu, mochten hem via crowdfunding langs Voordekunst niet de nodige fondsen in de schoot zijn gevallen. Een buitengewoon fraai ogend hardcover-boekwerkje vormt als het ware de kers op een sowieso al niet te versmaden muzikale taart. Daarin vind je naast tekst en uitleg bij het project en elk van de liedjes uiteraard ook alle songteksten terug. En informatie over alle bij “The Old World” betrokkenen. En dat zijn er nogal wat. Maar daarover hier wat verderop meer.

“The Old World” blijkt een over meerdere jaren heen ontstaan bluegrassgeheel, geïnspireerd door tal van grootmeesters van het genre, maar vooral toch door “The Mountain”, het lichtjes fantastische album dat Steve Earle in 1999 met de Del McCoury Band inblikte. Het zette Herman Brock Jr. ertoe aan om ook zelf te gaan dromen van een bluegrassplaat. Eentje vervaardigd in “The Old World” met muzikanten van daar. In de eerste plaats met de beste bluegrassband van Nederland, The Blue Grass Boogiemen. Maar uiteraard ook met z’n eigen bands The Brockettes en The Bluegrass Bunch en met andere gasten als Joost van Es (fiddle), Janos Koolen (mandoline), Jeroen Schmohl (dobro), Laurens Joensen (mandoline), David Buyle (fiddle), Peter de Smet (dobro) en z’n vader, Herman Brock Sr.

“Ik had het idee om iets te doen met verhalen van vroeger uit de streek van waar ik ben opgegroeid,” aldus Brock zelf over z’n nieuwe worp. “De titel ‘The Old World’ gaat over iemand die zijn heil gaat zoeken in Amerika. Mijn opa en mijn vader vertelden vroeger dat in de jaren ’20 veel mensen uit Zeeland met de boot naar Amerika gingen om een beter leven te vinden. En dan vertelde mijn opa dat er mensen terug kwamen met pakken geld. Ze hadden keihard moeten werken, maar ze hadden wel een beter leven dan ze hier hadden achtergelaten. Dat intrigeerde mij als klein mannetje al. Verschillende nummers op het album zijn tekstueel op dit thema gebaseerd, weer andere teksten zijn meer persoonlijk of gaan over Zeeuwse legendes, zoals het nummer ‘Flyin’ Dutchman’s Curse’, dat verhaalt over Willem van der Decken alias de Vliegende Hollander, die volgens de overleveringen in mijn thuishaven Terneuzen zou hebben gewoond.”

Openingsnummer “Gather Around The Mike” zou je daarbij kunnen zien als een soort van beginselverklaring. Met z’n allen rond één enkele microfoon vliegt men er op werkelijk wervelende wijze in. Vervolgens is er het een pak bedaarder aandoende titelnummer. Minstens evenveel Americana als bluegrass, dat liedje, dat zich focust op een verhaal uit “the old days”. Met het alweer van de “joie de vivre” barstende “My Old Hometown” gunt Brock ons vervolgens een blik op zijn houding met betrekking tot altijd maar weer reizen en daarna weer naar huis terug mogen keren en “Love Me Still” is een veritabel pareltje van een “love gone wrong song”. Veel tastbaarder kan je verdriet ons inziens amper weergeven.

En geen bluegrassplaat zonder een instrumental natuurlijk! In dit geval het ook al ronduit geweldige “Harvest Time”, dat er met z’n inventieve tempoveranderingen daadwerkelijk in slaagt om het tegen oogsttijd bij momenten best wel jachtige boerenbestaan perfect te vatten. Je moet het maar doen!

“Cold Wind Risin’” is vervolgens een echt wel heerlijk authentiek aandoende bijdrage van Herman Brock Sr., “Good Times” verklankt op gepaste wijze de hyperpositieve boodschap erin en “The Ladder” blijkt een mooi staaltje van storytelling op z’n Guy Clarks of Tom T. Halls. En dan hadden we het nog niet over het sprankelende, “en passant” behoorlijk nadrukkelijk naar Jimmie Rodgers verwijzende jodelbluesje “Old World Boy”, de speed-ode aan het onderwerp uit haar titel “Diversity”, de door het leven zelve geïnspireerde “toe-tapper” “Other Side Of The Creek” en de ongemeen sfeervolle ballade “Stranger”. Of over “Never Let The Money Drag You Down”, nog een Herman Brock Sr.-song, het omineuze, aan de legende van z’n streekgenoot Willem van der Decken opgehangen “Flying Dutchman’s Curve”, “Brock’s Breakdown”, een verdere instrumentale, en “Live Your Life (To The Limit)”, de Brocks levensmotto in een catchy riedel vangende afsluiter van het geheel.

Als je het ons vraagt: een ronduit monumentaal pakket! Die ene bluegrassplaat, die dit jaar zeker haar weg richting je collectie zou moeten vinden…”