Review – Festivalinfo.nl
*****

“…dat we al zo vroeg in het jaar één van de beste rootsalbums van 2015 binnen hebben is zeker.”

Onbetwist hoogtepunt is ‘Flyin’ Dutchman’s Curse’, het verhaal van Willem van der Decken, een locale grootheid uit de zeventiende eeuw en beter bekend als de Vliegende Hollander die vervloekt zou zijn door de Duivel en nog steeds de zeven zeeën onveilig schijnt te maken.

Dat het genre bluegrass in Nederland maar door een kleine groep zeer gepassioneerde muzikanten in leven wordt gehouden, betekent daardoor niet automatisch dat het niveau van deze traditionele muziekstijl onbeduidend genoemd kan worden. Het levende bewijs hiervan wordt gevormd door de familie Brock. Vader Herman nam zijn zoon Herman Jr. al op vroege leeftijd mee op sleeptouw, om samen met hem zijn geliefde muziek voor het publiek te spelen.

Inmiddels is de naam Herman Brock Jr. een begrip in deze branche al heeft het even geduurd voordat de officiële presentatie van zijn nieuwe album The Old World plaats kon vinden…

Read the whole article:
www.festivalinfo.nl

Review – Music Maker.nl
****

…Herman Jr. zou gewoon een Amerikaan kunnen zijn…

Wij bespreken maandelijks tientallen cd’s uit diverse genre’s, maar bluegrass zit daar niet vaak bij. In ons land is slechts een kleine maar fanatieke groep muzikanten daarmee bezig.
Herman Brock Jr. (44) komt uit Terneuzen en speelde als tiener in de F.F.F.F. Band van zijn vader Herman Brock Senior. Daarna speelde hij in verschillende countrybands, waarmee hij onder meer door Amerika tourde, alwaar hij ook twee albums opnam.

The Old World is in de Goodnight John Boy Studios in Woerden opgenomen en gemixt door John Blok, die samen met Herman Jr, Sr, en Bart van Strien tevens de productie verzorgde. Met een keur aan Nederlandse muzikanten (per instrument minstens twee of drie) namen ze zestien songs op, die op twee na (van Senior) door Herman Jr. zijn geschreven.

Van een Nederlands of Zeeuws accent is niets te horen, Herman Jr. zou gewoon een Amerikaan kunnen zijn. Ook de instrumentatie is typisch VS-bluegrass: akoestisch gitaar, fiddle, banjo, mandoline, dobro, contrabas, mondharmonica en géén slagwerk.
Opvallend is albumhoogtepunt The Flying Dutchman’s Curse, de enige song die niet typisch bluegrass is, maar meer bluesy. Wie weet valt daar nog meer te halen?

Tot slot nog een extra compliment voor het prachtig in digibook gestoken artwork. Voor de bezitters van platenspelers: The Old World is ook op vinyl verkrijgbaar.
Harry Pater

MUSIC MAKER – musicmaker.nl

Review – Heaven Magazine

Virtuoos en met schwung gespeeld.

…een bijzonder mooie en gevarieerde set zelfgeschreven bluegrass en alt.country-songs die nauwelijks onderdoen voor hun beste Amerikaanse collega’s…

Dat Nederland op bluegras gebied ook zijn steentje bij te dragen heeft, wisten we natuurlijk al van de Blue Grass Boogiemen, maar ook HERMAN BROCK JR. maakt zich daar al 25 jaar verdienstelijk in. Op het uitzonderlijk fraai uitgegeven THE OLD WORLD trakteert Brock, samen met de crème de la crème van de Nederlandse bluegrassscene, onder wie de Boogiemen op een bijzonder mooie en gevarieerde set zelfgeschreven bluegrass en alt.country-songs die nauwelijks onderdoen voor hun beste Amerikaanse collega’s. Virtuoos en met schwung gespeeld.

HEAVEN – popmagazineheaven.nl

Review – Volkskrant
****

Een heerlijke Nederlandse bluegrassplaat, die het in het genre soms opspelende hobbyisme ver overstijgt…

In Amerika staat de verzamelnaam ‘de oude wereld’ voor de landen van herkomst van generaties al dan niet vrijwillige immigranten uit Europa, Afrika en Azië. The Old World van de Nederlandse bluegrassplaat van Herman Brock Jr. verwijst naar Zeeland, van waaruit in de jaren twintig gelukszoekers naar de Verenigde Staten vertrokken. Brock bracht verhalen van Zeeuwse migranten samen in een uit crowdfunding gefinancierd, uitbundig vormgegeven folkproject.

Met zijn band The Brockettes en een berg gastmuzikanten vertolkt Brock oerdegelijke country- en bluegrassliedjes, zoals het enerverende en meezingbare My Old Hometown, dat wordt opgepookt door een razende banjo en een amechtig krassende viool, of de regelrechte tearjerker The Ladder.

Brock zingt doorleefd en authentiek, met soms een voorzichtige snik, de vele achtergrondstemmen tillen de refreinen op. Cold Wind Rising is een opgewekt lied over de grootst mogelijke misère in het barre en onontgonnen Amerika en het gemis van geliefden en dan worden terloops nog wat vileine snaarduels uitgevochten in instrumentals als Harvest Time.

Read the whole article:
www.volkskrant.nl

Review – Bealestreet.be

Wij hopen dan ook van harte dat met het sublieme “The Old World” er eindelijk gerechtigheid geschiedt voor de Terneuzenaar die in het verleden samen met Lizz Sprangers al hoge ogen gooide met the Eurocasters, Brock & the Brockettes en Brock’s Blue Grass Bunch.

… haal je immers de crème van de bluegrass/ hilbilly crème in huis en is “The Old World” voor de fans dan ook een kleine vijftig minuten smullen geblazen. Senior en Junior Brock tekenen voor de kwaliteit van de songs die met de openingstrack “Gather Around the Mike”, My Old Hometown” en “Never Let the Money Drag you Down” (h)eerlijk ouderwets swingend voor de dag komen en met de instrumentals ” Harvest Time” en “Brock’s Breakdown” refereren naar “the Good Times” van het genre. Favorietjes ; titeltrack ” I Was Born in The Old World, not too many years ago”, “Stranger” en het adembenemende mooie “Love Me Still” laten er voor deze ‘old world boy with the new world on his mind, Yodel -le- hi -Yoo’ geen twijfel over bestaan ….”Live Your Life To The Limit” met Herman Brock JR. als gouden gids ! Verplicht aanschaf album met een bijzonder leuke artwork.

Read the whole article:
www.bealestreet.be

Review – KindaMuzik.net

… als je niet beter weet, zou je denken dat de wieg van Herman Brock Jr. aan de andere kant van de Atlantische oceaan stond…

Zestien nummers. Het is wat veel, maar dat is ook het enige wat aan te merken is op dit album. Alle vaste waarden zijn er: de rauwe melodieën, de lichtjes knauwende zangstem en het stroomtreintempo. Ook enkele instrumentale nummers ontbreken niet. Op The Old World doen onder meer The Blue Grass Boogiemen mee, dus ook zowat de hele top van het Hollandse bluegrasswereldje is aanwezig. Ditmaal is er geen reden om buiten de deur te zoeken.

Read the whole article:
www.kindamuzik.net

Review – RifRaf MusicZine

Voor de opnamen kon hij niet alleen rekenen op zijn eigen posse maar ook op de fine fleur van de Nederlandse bluegrassscene. Interessant voor wie wil kennismaken met de Bluegrass roots van de Rock & Roll.

…Uitgegeven in uiterst verzorgde digipack met bijgevoegd een achtentwintig paginas tellend boekwerkje boordevol teksten, foto’s en tekeningen.

Read the whole article:
www.issuu.com/rifrafmusiczine

Review – CD Release – Porgy & Bess, 3 voor 12

Herman Brock Jr. begint het eerste nummer met alle artiesten op het podium, wat gelijk de toon zet voor de rest van deze muzikale avond. Het stroomt gelijk vol voor de bühne. Hierop volgt de eerste set van Brock & The Brockettes waarbij verschillende artiesten regelmatig bijvallen, zoals Henk van der Sypt op mandoline en Hans Wolters op banjo…

… Dat er met gedreven passie gespeeld wordt, bewijst Brock Jr. door meermalen de snaren van zijn gitaar kapot te spelen. Wat een ‘brock’ energie!

… Na een korte pauze zingen Herman Brock Jr. en Sr. samen een aantal nummers voordat The Blue Grass Boogiemen aan hun set begint. Natuurlijk roepen zij Herman Brock Jr. voor een aantal nummers het podium op, het is tenslotte zijn feestje vanavond…

… Na The Blue Grass Boogiemen krijgen we nog The Blue Grass Bunch a.k.a. The Revenuers te horen.
Het nummer ‘Diversity’ is een heerlijk, opzwepend nummer over de verschillende mensen op deze aarde en een klein protest tegen discriminatie en racisme. Herman Brock Jr. sluit zo met nog eens 14 nummers de avond af samen met een groep topmuzikanten. Conclusie: ‘The Old World’ van Herman Brock Jr. en consorten hoort thuis in de platenkast van één ieder die van bluegrass/americana muziek houdt.

Read the whole article:
3voor12.vpro.nl

Review – KultuurFabriekKooiaap.nl

The Old World’ is het levenswerk van Herman Brock Jr. en zijn eerbetoon aan de groten uit de bluegrassgeschiedenis, zoals zijn vader het hem heeft bijgebracht.

‘Diversity’. Een persoonlijke overtuiging van Herman Brock Jr., maar in het licht van de recente maatschappelijke ontwikkelingen ook als een meer universele boodschap te interpreteren. De bijbehorende videoclip is opgenomen met medewerking van vrienden en bekenden, waaronder collega-muzikant en songschrijver Broeder Dieleman, maar ook willekeurige inwoners van Terneuzen leverden een bijdrage

Read the whole article:
www.kultuurfabriekkooiaap.nl

Review – AltCountry.nl
****

The Old World (eigen beheer) van Herman Brock Jr is een sensationeel goed album geworden. Ik herhaal, een sensationeel goed album!

… De zestien nummers zijn losjes gebaseerd op oude verhalen uit het Zeeuwsvlaamse land. Allen zijn top of the bill, zowel qua compositie als qua muzikale invulling, waarvoor Brock Jr. hulp kreeg van onder meer The Blue Grass Boogiemen, Janos Koolen (mandoline) en Joost van Es (fiddle)…

… Als u dit jaar maar één bluegrassalbum zou willen kopen, zoek dan niet verder…

Read the whole article:
www.altcountry.nl

Review – RealRootsCafe.com

… Herman’s nieuwste album ‘The Old World’ is super-de-luxe uitgevoerd: de disc zit achterin een écht boek, met kartonnen kaft en talloze illustraties!

… Het resultaat blijkt een bijzonder boeiende reis door de tijd, omlijst door uitstekend gezongen en gespeelde, zowel traditionele als moderne bluegrassmuziek…

Read the whole article:
www.realrootscafe.com

Review – CashboxCanada.ca

This is simply a sparkling, jangling, barnstormer of an album. And, if perhaps you generally think Bluegrass and Americana is best left to US-bred, native Appalachian musicians, then this release should open your ears and force something of a rethink.

Brock is a Dutchman and the album’s title comes from his interest in the sweeping new world emigration of his compatriot Netherlanders to the Americas in a bid to secure a better life in the early 1900s…

Read the whole article:
www.cashboxcanada.ca

Review – CTRLaltcountry.be *****

… Als je het ons vraagt: een ronduit monumentaal pakket! Die ene bluegrassplaat, die dit jaar zeker haar weg richting je collectie zou moeten vinden…

… Een buitengewoon fraai ogend hardcover-boekwerkje vormt als het ware de kers op een sowieso al niet te versmaden muzikale taart…

… Openingsnummer “Gather Around The Mike” zou je daarbij kunnen zien als een soort van beginselverklaring. Met z’n allen rond één enkele microfoon vliegt men er op werkelijk wervelende wijze in. Vervolgens is er het een pak bedaarder aandoende titelnummer. Minstens evenveel Americana als bluegrass, dat liedje, dat zich focust op een verhaal uit “the old days”. Met het alweer van de “joie de vivre” barstende “My Old Hometown” gunt Brock ons vervolgens een blik op zijn houding met betrekking tot altijd maar weer reizen en daarna weer naar huis terug mogen keren en “Love Me Still” is een veritabel pareltje van een “love gone wrong song”. Veel tastbaarder kan je verdriet ons inziens amper weergeven…

Read the whole article:
www.ctrlcountry.be

Review – MoorsMagazine.com

… Pure, onversneden bluegrass met een rock ‘n’ rollhouding gespeeld, waarbij Herman Brock Jr een prettig ongepolijste stem blijkt te hebben, waardoor de muziek steeds een licht rauw randje houdt. De inspiratiebronnen zijn duidelijk – dat zijn naast Earle en McCoury ook de oudere bluegrassmeesters, maar Brock schrijft zelf meer dan uitstekend materiaal, en hij heeft een fantastische, geïnspireerde band om zich heen staan, waarin ook pa Herman de Brock Sr een rol speelt. Er wordt heerlijk gedreven gespeeld, en dit album kan wat mij betreft zo in Amerika worden uitgebracht – bluegrass from the old world – alive and very, very kicking!

In de liedjes zitten overigens wat mooie Zeeuwse verhalen verwerkt over onder meer migratie naar Amerika, en het boekje (naar ontwerp van de Brock Jr zelf) is een juweel van een verpakking voor de cd. Een absolute aanrader!

Read the whole article:
www.moorsmagazine.com

Review – Bluesmagazine.nl

… Wie bluegrass in Nederland zegt, zegt dus Herman Brock. Samen met de leden van The Brockettes, The Blue Grass Boogiemen en met andere groten uit de top van de Nederlandse bluegrass-scene heeft Herman Brock onlangs een nieuw album opgenomen dat binnenkort verschijnt. Het album is in eigen beheer gemaakt en de financiering is door crowdfunding gerealiseerd.

Het nieuwe album, The Old World, bevat 16 nummers, waarvan 14 composities van Herman Brock jr. Twee composities zijn van de hand van vader Herman Brock sr. Het album bevat een aantal opzwepende typische bluegrass nummers als Gather Around The Mike, My Old Hometown, Good Times en Never Let The Money Drag You Down. De twee instrumentale nummers, Harvest Time en Brock’s Breakdown, worden gedomineerd door mandoline, banjo en fiddle). Old World Boy is een jodel-blues in de traditie van Jimmie Rodgers. Love Me Still is een mooi liefdesliedje met een heerlijke bluesharp en mooie backvocals. The Ladder is ook een liefdesliedje dat helaas heel slecht afloopt. In Stranger is Henk van der Sypt op bluesharp goed op dreef. Het prijsnummer is The Flying Dutchman’s curse, een prachtige ballade over de legende van kapitein Willem van der Decken, alias De Vliegende Hollander. Het album wordt besloten met Live Your Life To The Limit, het levensmotto van Herman Brock jr.

Herman Brock jr. speelt op alle nummers gitaar en neemt de vocalen voor zijn rekening. Gastbijdragen zijn er van Joost van Es (fiddle), Bart van Strien (banjo, bluesharp), Arnold Lasseur, Janos Koolen en Laurens Joensen (mandoline), Jeroen Schmohl en Peter de Smet (dobro), Robert-Jan Kanis (gitaar), Aart Schroevers (bas) en David Buyle (fiddle). Vader Brock sr. is als vocalist op twee nummers te horen waaronder op het mooie countryachtige Cold Wind Rising.

The Old World is een prachtige muzikale reis door de oude wereld, streekverhalen en legendes. Een compliment tenslotte voor het prachtige artwork van de cd.

Read the whole article:
www.bluesmagazine.nl